مدیریت اضطراب در زمان سخنرانی

مدیریت اضطراب در زمان سخنرانی! همه ما انسان ها وقتی که کاری می خواهیم انجام دهیم که به آن عادتی نداریم، ما را دچار استرس و اضطراب می کند. اگر این کار استرس و اضطراب را کنترل کنیم می توانیم نتیجه خوبی در پایان کار شاهد باشیم. استرس در هنگام سخنرانی حتی برای افرادی که در طول سال سخنرانی و ارائه دارند نیز امری کاملا بدیهی می باشد.
استرس در هنگام سخنرانی به نوعی یک ترس تلقی می شود. که شما به مروز زمان و راهکارهایی که در ادامه خواهیم گفت، بر این ترس غلبه خواهید کرد.
برای اغلب سخنرانان حتی حرفه ای ترین آنها، در سخنرانی های اول دچار علائمی مانند عرق کردن کف دست، خالی شدن ذهن از کلمات، درد معده، تپش قلب، لرزش صدا، ادای کلمات اشتباه و… شده اند. طوری که فکر می کنند دچار حمله ی عصبی یا فلج مغزی شده اند و ادامه سخنرانی برای آنها غیر ممکن است.

منظور از سخنرانی در این مقاله، صحبت کردن معلم برای دانش آموز، دفاع کردن پایان نامه، ارائه مطالبی در محیط کار برای کارکنان و.. می باشد. و فقط مختص به سخنرانی در سمینارهای بزرگ در مقابل صدها نفر نیست. بنابراین تیم هوردیس دیزاین به سرپرستی خانم حسنا خردمند، در نظر دارد در ادامه مطلب به راهکارهای درباره رفع استرس یا کنترل اضطراب در زمان سخنرانی بپردازد، با ما همراه باشید.
فقط قبل از معرفی راهکارهای برای غلبه بر استرس باید بدانید، شما هیچ گاه نمی توانید اضطراب را در خود از بین ببرید! زیرا بدن شما در زمانی که قرار است کاری از خارج از عادت انجام دهید، مقداری آدرنالین ترشح می کند که باعث ظهور علائمی چون تپش قلب بالا و در نتیجه شور و اشتیاق بیشتر و.. می شود. بنابراین شما فقط می توانید آنرا با انجام راهکارهای مثبت، کنترل کنید نه از بین ببرید!.
راه های ایجاد تعادل بین کار و زندگی
راهکارهای مدیریت اضطراب در زمان سخنرانی
- شناخت مخاطبان
قبل از اینکه به محتوای سخنرانی بپردازید باید از مخاطب هایی که قرار است برای آنها سخنرانی کنید، اطلاعاتی در دست داشته باشید. اطلاعاتی از قبیل سن، جنسیت، انتظار و نیاز آنها از شرکت در سخنرانی شما، سوالات احتمالی آنها در جلسه، شناخت تیپ شخصیتی و نحوه برقراری ارتباط با آنها و.. می تواند اثربخشی و جذابیت محتوا و سخنرانی شما را بالا ببرد. در نتیجه اضطراب کمتری را تجربه خواهید کرد.
- تسلط کامل بر محتوا
سخنرانی به حالتی گفته می شود که فرد سخنران آماده ارائه مطالب و سخنانی است که شنونده و مخاطب به آن نیاز داشته و تمام زمان خود را برای شنیدن و استفاده کردن آن بکار می بندد. بنابراین اگر آمادگی کامل و تسلط بر محتوای خود نداشته باشید، استرس شما را بالا خواهد برد. حتی اگر هزارمین سخنرانی شما باشد باز هم باید اطلاعات کافی از مخاطب و نیازهایش و موضوع سخنرانی خود داشته باشید.
البته قرار نیست در یک سخنرانی همه ی اطلاعاتی که در رابطه با آن موضوع دارید به زبان بیاورید. زیرا این کار نیاز به زمان بسیار طولانی و برای شنونده خسته کننده خواهد و شما نیز به عنوان یک فرد سخنران بی نهایت خسته خواهید شد. بنابراین مطالب را با توجه به نیاز های مخاطب دسته بندی کنید و آنها را در زمان سخنرانی ارائه دهید.
همچنین برای اینکه مطالب ارائه شده بیشتر در ذهن مخاطب بماند، باید آنها از طریق سوال پرسیدن و.. مشارکت دهید. اینکار علاوه بر یادگیری بیشتر برای مخاطب باعث وقفه و امکان تنفس عمیق و در نتیجه کنترل کردن اضطرابتان می شود.
- پیکره بندی مطالب
همانطور که بند قبلی گفته شد باید به محتوای خود تسلط کامل داشته باشید. اما بدان معنی نیست که باید کل مطالب را حفظ کرده و مانند ربات آنرا در جمع بیان کنید.
زیرا اینکار باعث می شود زمانی که کلمه ای را از بیان می اندازید و یا مطلبی را فرامو کنید، کلا از هم بپاشید. و علائم استرس و اضطراب در رفتارتان پدیدار شود.
پس باید در کاغذی نشانه هایی که به شما یاداوری کند مطلب بعدی چه می باشد، بنویسید و در دست داشته باشید. این نشانه های می تواند مجموعه ای از عبارات کلیدی باشد، یا زمان های بیان این عبارت و مطالب، دسته بندی سر فصل هر گفتگو و مناسب ترین آن ساخت پاورپوینت و اسلاید بندی مطالب می باشد.
پاورپوینت باعث می شود همزمان که به مخاطبان نشان می دهد، آنها نیز از مطالبی که قرار است به آنها گفته شود، مطلع شده و تمرکز بیشتری به گوش دادن سخنانتان داشته باشد.

- تمرین
بدون تمرین به سخنرانی نروید! شما با تمرین تمامی احتمالات و پیشامدهای سخنرانی مانند تپق زدن، سوال پرسیدن و.. را تجربه و سعی در رفع آن می کنید. این کار باعث می شود با اعتماد به نفس کامل و کنترل استرس خود به سخنرانی واقعی بپردازید.
اول مطالب مورد نظر را بنویسید، و در قدم بعدی ترتیب ارائه را در نظر گرفته و سر فصل هر کدام را ب روی کاغذ یا پاورپوینت به اجرا در آورید. و در زمان سخنرانی و تمرین برای خودتان از خودتان یا فیلمبرداری کنید تا همزمان هم با حرکات دست و بدن خود آگاه شوید و هم از نحوه ی بیان کلمات! اما می توانید برای اینکار صدایتان را ضبط کنید.
اگر قرار است برای مخاطبان زیادی ارائه انجام دهید، ابتدا برای تعداد محدودی از افراد مانند همکارانتان در زمان ناهار و… انجام داده تا ری اکشن آنها را ببینید.
- آمادگی قبل از سخنرانی واقعی
حالا که مطالب سخنرانی را آماده و تمرین نموده اید، وقت آن است که خودتان نیز برای سخنرانی آماده شوید. برای مثال لباسی که قرار است روز سخنرانی بپوشید را سعی کنید آراسته و در عین حال راحت باشد. و شما باید زودتر از ساعت شروع در محل باشید و لوازم مورد نیاز برای سخنرانی را آماده کنید.
همچنین خودتان را برای روی دادن هر مشکل و چالشی آماده کنید. برای مثال شاید شارژ لپ تاپ زود تمام شود یا یکی از وسایل ها کار نکند، برق قطع شود و… که باید تدابیری از قبل برای این موضوعات فراهم کنید تا در زمان وقوع مشکلی پیش نیاید.
- روانِ خود را آرام سازید!
اضطراب و استرس امری کاملا طبیعی است. زمانی که دچار استرس می شوید باعث می شود تنفس شما سطحی شود برای اینکار هر زمان اضطراب شما بالا رفته نفس عمیق بکشید. تا اکسیژن مورد نیاز به مغز رسیده و در حضور آدرنالین آرام شود. همچنین به دلیل تنفس نامنظم لرزش صدا ایجاد می شود که تنفس عمیق از آن جلوگیری خواهد کرد.
به دلیل اینکه هم سخنرانی می کنید و هم استرس را تجربه می کنید، یک لیوان آب را کنار دست خود بگذارید و در زمان هایی که وقفه ایجاد شده از آن بنوشید. اینکار از خشکی دهان و در نتیجه حرکت سخت زبان جلوگیری می کند.
همچنین لبخند زدن و ارتباط چشمی با مخاطبان حس خوب را به حضار و هم انرژی مثبت را نسبت به خود دریافت می کنید.
اگر بین سخنرانی تان زمانی برای استراحت شخصی وجود دارد، پیشانی خود را فشار و ماساژ دهید تا انرژی تحلیل رفته شما بازگردد.
سخن پایانی
وقتی شما سخنرانی خودتان را ببینید و به نقاط قوت و ضعف آن پی می برید و سغی در رفع و حل ضعف های خود دارید. با اینکار برای شنرانی پایانی آماده تر خواهید بود. و بر ترس طبیعی خود در هنگام سخنرانی کنترل گر بوده و انرژی را به سمت فاز مثبت راهنمایی می کنید. امیدواریم راهکارهای گفته شده بتواند راهنمای خوبی برای شما جهت کنترل اضطرابتان باشد. اگر تجربه ای در این زمینه دارید در پایین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.