مدیتیشن

زمانی که نام از مدیتیشن به میان می آید بسیاری از افراد ذهن شان متوجه مانک ها و رهبران بودایی می شود که با حالت های عجیب در بالای کوه ها مشغول مدیتیشن کردن هستند. در صورتی که متد های بسیار متداولی وجود دارد که بسیاری از افراد حرفه ای هر ورز با استفاده از آنها به مدیتیشن می پردازند. یکی از مرسوم ترین نوع مدیتیشن که بسیار ساده بوده و نیاز به آموزش خاصی ندارد، مدیتیشن ویپاسانا١است . در این مدیتیشن توجه بر روی تنفس فرد است. این مدیتیشن به فرد کمک میکند که به حالت حضور یا آگاه ٢نزدیک شود. طبیعتا هرچه سالهای بیشتری به تمرین بپردازید، این ویژگی در شما قوی تر می شود. به سبک زندگی و کارهایی که هر روز انجام میدهید به دقت فکر کنید؛ آیا هنگام غذا خوردن فقط به غذا و مزه و طعمی که می چشید فکر میکنید؟ یا اینکه هنگام غذا خوردن به فکر فردا هستید و یا اینکه به اتفاقاتی که برای تان افتاده فکر میکنید ، اینکه چطور میتوانید مشکلی که برای تان پیش آمده حل کنید و … آیا زمانی که مشغول مطالعه کتاب هستید، فقط به متن و کلمات کتاب دقت می کنید یا اینکه در زمان مطالعه ذهن تان به گذشته و یا آینده سفر می کند؟ همین لحظه که مشغول خواندن این کتاب هستید دست نگه داشته و برای مدت یک دقیقه سکوت کنید و ذهن تان را مرور کنید!!! چه افکاری در آن عبور کرده ؟ قطعا می گویید افکاری بوده که در مورد گذشته و یا آینده بوده ! به اینکه باید قبضی را پرداخت کنید ، و یا خریدی که داشتید را هنوز انجام ندادید، به دوستی که قبلا به او قول داده بودید زنگ بزنید و یا باید به مشتری تان سر بزنید و افکاری از این دست!! همانطور که متوجه شدید ؛ زندگی تان همیشه در گذشته و یا آینده می گذرد
ودقت زیادی به زمان حال ندارید!!! ذهن شما مانند میمون پر سر و صدا و شروری است که مدام شما را بازی میدهد و نکته مهم اینجاست که این میمون شرور توسط یک عقرب مورد حمله قرار گرفته و نیشی از طرف آن دریافت کرده!! حالا فکر میکنید که این میمون چقدر بالا و پایین می پرد
وچقدر بیقراری و شرارت می کند؟! چطور انتظار دارید که با وجود این میمون در ذهنتان یک زندگی آرامی را تجربه کنید؟! ذهن تان بر اساس افکاری را که از کودکی تا کنون می پروراندید برنامه ریزی شده است و بر اساس اطلاعات موجود در پارادایم تان ، آینده تان را هم به همین صورت می سازید، بر اساس تجربیاتی که از قبل داشتید افکاری هم ارز، در مورد آینده تان در ذهن تولید میشود و همین اطلاعات منبع تولید افکار جدید شده و در نهایت افکار به واقعیتها و اتفاقات زندگی تان تبدیل می شوند. اینجا، اهمیت این گفته کاملا شفاف میشود: “ شما به چیزی تبدیل میشوید که به آن می اندیشید.“
مدیتیشن ؛کمک میکند که این میمون شرور را آرام کنید و توجه تان را فقط به لحظه حال معطوف کنید. تنها در این صورت است که میتوانید ذهن تان را از هجوم افکار که بیش از هشتاد درصد آنها نیز منفی هستند، پاک کنید. ذهنی که آرام شده است منبع پرقدرتی برای تولید افکار ناب است.
برای انجام دادن این مدیتیشن مقدمات زیر را فرآهم کرده و گام به گام مراحل لازم را به اجرا درآورید:
-محیط آرام و بدون سر و صدایی را برای این کار در نظر بگیرید.
-باید به صورت نشسته انجام دهید،بهترین حالت برای انجام مدیتیشن آنست که بدون تکیه گاه نشسته و ستون فقرات تان را به حالت کاملا عمود نگه دارید، زیرا این حالت موجب می شود که به خواب نروید.
-تایمر ساعت تان را برای ده یا بیست دقیقه تنظیم کنید. برای شروع مدت زمان کمتری را در نظر بگیرید.
-پس از قرار گرفتن در مکان و حالت مناسب، شروع کنید به تنفس شکمی. تنفس شکمی به این صورت است که هنگام دم ،شکمتان را باد کرده و جابجا میکنید، و نه قفسه سینه تان را . سپس به آرامی بازدم کنید.
-در تمام مدت فرآیند مدیتیشن فقط و فقط توجه تان را به نفس کشیدن معطوف کنید. افکار در ذهن تان خواهند آمد. با ورود افکار مقاومت نکنید و همچنین بر هیچ یک از افکار سوار نشده و به همراه آن نروید. هربار که از فکری آگاه میشوید،
بلافاصله توجه تان را به نفس کشیدن ، برگردانید. فقط به دم و بازدم تان فکر کنید و همراه آن باشید. به یاد داشته باشید که سعی نکنید دربرابر فکری ، مقاومت کنید، بلکه هر بار سعی کنید توجه تان را به تنفس تان معطوف کنید.
چرا مدیتیشن؟
بیشتر بخوانید: تجربه نگاری و توسعه نگاری فردی
بسیاری از افراد از مزایای مدیتشن آگاهی ندارند، زیرا در هیچ یک از مقاطع تحصیلی و محیط خانواده و بخش های دیگر، آموزشی در مورد مدیتیشن و مزایای آن دریافت نکردند. در سالهای اخیر مطالعات، آزمایشات و تحقیقات بسیاری در مورد مدیتیشن و مزایای آن توسط دانشمندان صورت گرفته. از جمله مزایا و تاثیرات مثبت مدیتیشن می توان به موارد زیر نام برد:
طی تحقیقاتی که توسط دکتر سارا لازر١انجام شده انجام مدیتیشن تنها به مدت هشت هفته باعث افزایش اندازه و حجم سه بخش از مغز میشود: ١-هیپوکامپوس چپ٢که مسئول یادگیری و نگهداری اطلاعات است. ٢- کمربند پشتی کورتکس مغز٣که مسئولیت بخشی از مغز که مسئولیت گشت و گذار فکری است را بر عهده دارد. ٣- اتصال بخش جداره گیجگاهی۴که مسئول مهربانی، دلسوزی و تلقین است. و در همان مطالعات مشخص شد که تنها پس از هشت هفته از شروع مدیتیشن، حجم سلولی بادله تحتانی۵مغز کاهش یابد. که این اتفاق موجب میشود؛ ترس، اضطراب و استرس به میزان چشمگیری کاهش یابد.
طی تحقیقاتی که توسط بوئن در سال ۶٢٠١۴صورت گرفته و نتایج مختلف آنها نشان از نقش برجسته مدیتیشن بوده است.
دکتر جو دیسپنزا١در ورکشاپهای بسیاری که برگزار کرده ؛ از شرکت کنندگان قبل از شروع و پس از پایان ورکشاپهای آموزشی که به همراه جلسات مدیتیشن همراه بوده، اسکن های مغزی دریافت کرده که نتیجه مقایسه آن اسکنها، نشان از تاثیرات مثبتی بوده که مدیتیشن بر روی مغز افراد ایجاد کرده بود.
مطالعات بسیار زیادی انجام گرفته که همگی آنها از تاثیرات بسیار زیادی که انجام مدیتیشن بر روی زندگی افراد گذاشته دلالت می کنند. برای کسب اطاعات بیشتر میتوانید در مورد مزایای مدیتیشن در اینترنت جستجو کرده و با این مطالعات بیشتر آشنا گردید.
-مهمترین نکته در مورد مزیت مدیتیشن:
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، هوش بی نهایت به ذهن نیمه آگاه کمک میکند تا به هدفی که تعیین شده ، دست پیدا کند. زمانی که تصویر دقیق و شفافی از هدف که در ذهن آگاه ایجاد شده به ذهن نیمه آگاه منتقل شود. ذهن نیمه آگاه پاسخ سوالاتی که منجر به رسیدن به هدف شده را از طریق هوش بی نهایت دریافت میکند. ذهن نیمه آگاه پاسخ این سوالات را به سطح ذهن آگاه فرد می رساند؛ مانند حبابهایی که به سطح نفوذ پیدا میکنند و در این زمان است که فرد نسبت به موضوعی آگاه میشود و ذهن آگاه فرد اطلاعاتی را از ذهن نیمه آگاه، که خود از هوش بینهایت دریافت کرده بود، دریافت می کند. موضوع میمون شرور را بخاطر بیاورید؛ ذهن آگاه در حمله شدید افکاری قرار دارد که مدام به آن هجوم می آورند. ذهن آگاه را مانند آسمانی فرض کنید که پر از ابر است. فرد هربار سوار یکی از آن ابرها(فکرها) شده و مدتهای زیادی به همراه آن میرود و سپس از آن فرود می آید و بلافاصله این عمل را در مورد ابری دیگر تکرا میکند. ولی فردی که مدیتیشن را شروع کرده و مدتی است که آن را انجام میدهد یاد میگیرد که تنها نظاره گر ابرها(افکار) باشد و سوار بر آنها نشود . در مدیتیشن ویپاسانا فرد می آموزد که مانند یک ورزشکاری که با تمرین به ساخت مهارت و عضله می پردازد ، هر بار که فکری توجهش را به خود جلب کرده و در ذهن آگاه پدیدار شده، بلافاصله رو از آن برگردانده و تنها نظاره گر باشد.
و بلافاصله توجه اش را به تنفس و در واقع لحظه حال و اکنون و حضور برگرداند و بدین ترتیب می آموزد که نظاره گر بودن و سوار شدن بر روی ابر فکر دو اتفاق متفاوت است. هر بار که مدیتیشن می کند در این مهارت توانمندتر میگردد. زمانی که مدتی از شروع جلسات مدیتیشنش میگذرد ، فرد ؛ ذهن آگاه خود را نیز آرام تر میکند و توجه خود را به لحظه حال افزایش میدهد. تنها در این حالت است که فرد توانایی خود در شنیدن و دریافت اطاعاتی که ذهن نیمه آگاه؛ که خود از هوش بینهایت دریافت کرده را افزایش میدهد. به اصطلاح عامیانه حس ششم خودش را تقویت میکند. ایده های خلاقانه به همین ترتیب از
هوش بینهایت به ذهن نیمه آگاه و از ذهن نیمه آگاه به ذهن آگاه میرسند. بنابرین هرچه فرد بتواند بیشتر در لحظه حال زندگی کند، به ذهن آگاهش بیشتر اجازه میدهد که آن اطلاعات را دریافت کند.
انجام مدیتیشن بصورت روزانه ضروری است؛ مانند شخصی که برای سلامت جسم نیاز به تمرین مستمر دارد و گاها روزی دو یا چند بار تمرین می کند. اگر به دنبال آن هستید که از آن بصورت مقطعی استفاده کنید بهتر است که آغاز نکنید، چون تنها وقت تان را تلف کرده اید. دقیقا به مانند رفتن به باشگاه و ورزش کردن است، آیا بصورت مقطعی به باشگاه باید رفت و یا بصورت مقطعی باید ورزش کرد؟ قطعا پاسخ تان منفی است ؛ زیرا میدانید که برای تضمین سلامت جسم، ورزش دائمی ضروری است و بر اساس قانون استفاده کردن١؛ آنچه که را با ورزش کردن بدست آورده اید با ورزش نکردن از دست خواهید داد. بنابرین یک تصمیم جدی گرفته و برای همیشه انجام مدیتیشن را به عنوان سبکی از زندگی درنظر بگیرید؛ بدین ترتیب مطمئن خواهید بود که برای همیشه آن را انجام خواهید داد. مخصوصا که اکنون از مزایای بیشمار آن آگاه شدید.
بیشتر بخوانید:تاثیر عزت نفس بر یادگیری افراد