رنگ شناسی در معماری داخلی

رنگ شناسی در معماری داخلی
مقدمه
با استفاده از روش های مختلف می توانیم از رنگ در معماری داخلی برای تاثیر گذاری بیشتردر فضا استفاده کنیم ، که از نظر روان شناسی تاثیر مستقیم روی انرژی هر فرد دارد و فضا را از یکنواختی و کسالت خارج می کند. در واقع رنگ ها به فضا تعریف ویژه ای القا می کند و با تغییر کاربرد فضاها رنگ هم تغییر می کند.
کاربرد رنگ در فضاهای داخلی با فضا های دیگر متفاوت است ، رنگ ها بیان کننده احساست و عواطف و فرهنگ بشر می باشد که از طریق این شناخت می توانیم به رموز درونی افراد پی ببریم، به همین دلیل رنگ ها معمای مختلفی دارنند و در روح انسان انرژی مثبت یا منفی می گذارد.
این مقاله خلاصه ای از کتاب چهل کلید رنگ در معماری داخلی نوشته ی مهندس فریدون کسرایی می باشد.
چهل کلید رنگ در معماری
فصل اول در معماری : نظریه پایداری رنگ
رنگ شناسی در معماری داخلی
بیشتر بخوانید: کلمات جادویی
خصوصیات رنگ :
برای هر رنگی یک نامی انتخاب شده است،که اولین نشانه رنگ نامیده می شود که برای معرفی این رنگ ها چرخه رنگ ابداع شد.
ما بصورت متداول این چرخه را شامل دوازده رنگ می شناسیم که درواقع بین هررنگ بینهایت درجه رنگ وجود دارد. `
ارزش رنگ دومین ویژگی رنگ است که گویا روشنی و تیرگی رنگ می باشد هرچه به رنگ ،رنگ سفید اضافه شود رنگ روشن تر و هرچه رنگ سیاه به آن اضافه شود ارزش رنگ تیره تر می شود.
گرما یا ساچورشین سومین ویژگی رنگ است ک بیان کننده ی میزان خلوص رنگ یا پرنگی رنگ است که با افزایش ویاکاهش رنگ خاکستری به رنگ مورد نظر(رنگ اصلی) ، ثابت است شدت رنگ کم و زیاد می شود.
دمای رنگ ها
چگونه رنگ ها ترکیب می شود؟
رنگ های که می توان اضافه کرد. از ترکیب رنگ های نور به وجود می آید مثل نور پردازی های صحنه تئاتر مثلا هنگامی که نور قرمز به روی نور زرد تابیده می شود برروی صحنه نور زرد را می بینیم.
رنگ های مایع غیر شفاف که به آن پیگمت گفته می شود ترکیب رنگ متفاوتی با نور دارد ترانس پارنت (tremcparent) رنگ های اولیه نور هستند که برای سه رنگ قرمز، سبز ، آبی می باشد در حالی که رنگ های اولیه پیگمنت دارای سه رنگ قرمز،زرد،آبی می باشد.
از ترکیب سه رنگ اولیه نور،نور سفید(نور روز)حاصل می شود و اگر دو رنگ از نور را باهم ترکیب کنیم رنگ حاصل با ارزش رنگی روشن تر حاصل می شود.
استفاده از چراغ های نور التهابی و گداخته برای نمایش دادن و برجسته کردن فضاست مثل لامپ های قارچی شکل که انعکاس نور رو زیاد دارند درصورتی که نور لامپ های فلوروسنت به روی رنگ های سرد تاکید میکند.
رنگ افزایشی ، کاهش دهنده
رنگ های قرمززرد ، آبی جز رنگ های اولیه کاهش دهنده هستند که به آن ها سه رنگ اصلی گفته می شود چرا که از ترکیب این سه رنگ ، رنگ های متعدد دیگرساخته می شود.
از ترکیب سه رنگ اصلی با میزان برابر رنگ قهوه ای تیره حاصل می شود.
زمانی که دورنگ اصلی در مثلث در مجاور هم قرار گرفته اند باهم ترکیب شدند رنگ ثانویه به وجود می آید زرد + آبی سبز / قزمز + آبی ارغوانی / قرمز + زرد پرتغالی
زمانی که یک رنگ اصلی را با یک رنگ ثانوی مجاور ترکیب می کنیم رنگ ثالث به وجود می آید درواقع در چرخه رنگ بین هردو رنگ اصلی و ثانوی یک رنگ ثالث قرار دارد.
رنگ های مجزا
ما وقتی به دورنگ مشخص از هم جدا هستند می نگریم چشم ما بصورت ترکیبی آن ها را می بیند که به این حالت رنگ های مجزا partitier گویند.
مثال نئوامپرسیونیستها در نقاشی های خود رنگ ها را باهم ترکیب نمی کنند رنگ ها را نقطه ای در کنار هم قرار می دهد.
رنگ شناسی در معماری داخلی
بیشتر بخوانید: یک مقصد ارزشمند
در ساختمان ها برای عظیم کردن بنا و انسجام بخشیدن به آن از ترکیب رنگ های جدا استفاده می کنند مانند استفاده از رنگ های شفاف و تفکیک نقطه گذاری در نما ساختمان ،رنگ های حاصل در اثر بکارگیری از سنگ و چوب باعث ایجاد ظرافت ساختمان می شود.
نتیجه
عوامل مختلفی بر معماری داخلی تاثیر میگذارد که مهم ترین آن رنگ است . عدم آگاهی از استفاده رنگ در فضا اثرات جبران ناپذیری در فضا دارد.
جهانی که ما در آن زنگی می کنیم از هزاران رنگ تشکیل شده که جذابیت موجودات و اشیا را چند برابر می کند وبه آن ها معنا می دهد.
رنگ ها در فضا ها به وجود آورنده ی رابطه فرهنگی ، کاهش احساس ترس و ایجاد حس صمیمیت و آرامش و… می باشد .