رنگ در دکوراسیون و طراحی داخلی

رنگ در دکوراسیون
« رنگ ، یک نیاز اساسی انسان است ؛ مثل آتش و آب ، یک ماده ی اولیه که برای زندگی ضروری است. » فرناند لژه
در این مقاله به خلاصه ی فصل اول کتاب رنگ در دکوراسیون و طراحی داخلی می پردازیم .
رنگ ها احساسات انسان را تحریک می کنند و بیان گر فضا ها می شود .
با استفاده از رنگ شناسی می توانیم به شخصیت درونی افراد پی ببریم .
رنگ ها یک بعد انسانی دارند که با در نظر گرفتن آن در دکوراسون داخلی می توان فضایی خلق کرد با حال و هوای متفاوت که روحیه انسان را بهتر کند .
در کتاب رنگ در دکوراسون و طراحی داخی ، نوشته ی جوانا کاپسیت و مریل لوید ، ذات و اصل رنگ ها بررسی می شود و توضیح می دهند که رنگ ها چگونه کنار هم قرار می گیرند ، مثلا چگونه رنگ های خنثی و ملایم و گرم در کنار سایه های تیره با رنگ مایع های سرد می تواند ایجاد حس گرما کند و به فضا انرژی و شور ببخشد.
رنگ خالص
« رنگ ، به وجود ما برمی گردد ؛ شاید هر یک از ما رنگ خاص خودش را داشته باشد . »
لوکوربوزیه
توصیف رنگ
به کمک آگاهی وشناخت از سایه ها و رنگ مایع ها در دکوراسون داخلی ، تجربه و حس و حال کمک بسزایی برای استفاده از رنگ ها به ما می کند .
قدرت رنگ
رنگ ها به مقدار قابل توجهی بر نقطه نظرات انسان ها تاثیر می گذارد که در بعضی موارد ممکن است متوجه آن نشویم.
برای مثال استفاده از برخی رنگ ها در تبلیغات باعث افزایش فروش آن محصول می شود.
در چرخه ی رنگ ها سه رنگ اصلی زرد ، آبی و قرمز وجود دارد و از ترکیب یک رنگ اصی با رنگ مجاورش سه رنگ فرعی بنفش ، نارنجی و سبز به وجود می آید .
رنگ های مکمل رنگ هایی هستند که در چرخه ی رنگ دقیقا روبه رو ی هم قرار گرفته اند ، مثل قرمز و سبز ، آبی و نارنج ، قرمز روشن و سبز لیمویی
رنگ های مکمل نام برده شده به شدت کنتراستی که با هم دارند دارای قوی ترین هم نشینی می باشند.
بعضی رنگ ها مانند آبی در حالت های مختلف خود یعنی در حالت سیر بودن یا ملایم بودن ممکن است بنفش یا سبز به نظر ما برسد و همین طور نارنجی درآخرین طیف خود به رنگ قهوه ای گرایش پیدا
می کند. به همین دلیل برای جلوگیری از نا هنجاری باید در ترکیب و انتخاب رنگ ها دقت کنیم .
رنگ هایی که بین دو رنگ اصلی در چرخه ی در کنارهم قرار می گیرند را رنگ های هماهنگ گویند.
رنگ های هماهنگ مثل رنگ اصلی زرد و یا رنگ فرعی نارنجی یا سبز لیمویی باید با احتیاط استفاده شود و گرنه رنگ تندی به نظر میرسد ، مثلا ممکن است در یک دیوار ایجاد تیرگی کند .
آمیزش رنگ ها
از مخلوط کردن دو رنگ مکمل ، رنگ خاکستری مات به وجود می آید که اکر این رنگ خاکستری در کنار رنگ مقابلش قرار بگیرد رنگ اصلی بیشتر جلوه می کند .
مثلا رنگ قرمز در خالص ترین حالت که بیشترین درجه اشباع را دارد به رنگ سرخ تیره و زنده تبدیل می شود .
با استفاده از یک گلدان در اتاق می توانیم شادابی و سر زندگی به فضای اتاق ببخشیم ، گلدانی که دارای گابرگ های صورتی و شاداب باشد و ساقه های سبز سیبی داشته باشد.
در مرکز چرخه ی رنگ ، رنگ های خاکستری قرار می گیرد و به حد اقل اشباع می رسد .
ارزش رنگ ها به روشنی یا تاریکی رنگ بستگی دارد که با اضافه کردن رنگ سفید و مشکی به رنگ مورد نظر به وجود می آید .
مثلا از رنگ آبی و زرد ،سبز تشکیل می شود . به میزان ترکیب رنگ ، رنگ حاصل به سمت سبز لیمویی روشن و سبز تیره تر تبدیل می شود .
بیشتر بخوانید: رنگ شناسی در معماری داخلی(۱)
سیاه و سفید
رنگ سیاه و سفید دو رنگ مکما هم هستند که وقتی کنار هم قرار می گیرند یک ترکیب کلاسیک حاصل می شود .
ترکیب این دو رنگ مثل ستاره های آسمان شب خیره کننده ، ناب و زنده و برجسته است .
این ترکیب باعث تعادل میان رنگ ها می شود ، نه تاکید زیادی به روی رنگی می کند و نه رنگ ها را در سایه خودش غرق می کند .
اگر در راه رویی از یک رنگ خاکستری استفاده کنیم ( از ترکیب دو رنگ مکمل حاصل می شود .)
فضایی بی رنگ و بی جهت به وجود می آید که برای هر دکوری مناسب است ، همچنین می شود از یک رنگ خاکستری میان دو رنگ قوی استفاده کنیم تا میان آن دو رنگ تعادل برقرار شود .
برای اصلاح تیرگی یک رنگ تند می توان از سفید استفاده کرد .
اگر از رنگ سفید برای درها ، ستون ها ، کف و دیوار شومینه استفاده شود باعث تقسیم بندی فضای اتاق می شود.
رنگ آمیزی برگرفته از طبیعت
رنگ های بر گرفته از طبیعت در نتیجه یک رنگ قوی به جا می آورند ، مثلا انجیر به رنگ بنفش کدر و سیر به نظر می رسد ، ولی وفتی عمیق به آن نگاه می کنیم رنگ سبز لیمویی ، ارغوانی روشن و زغالی تیرا میبینیم.
رنگ های طبیعی یک رنگ کلی را می سازد. مثل ترکیب رنگی های صدف ها کنار هم یا سنگ ریزه ها
اگر به ترکیب رنگی یک کنگر نگاه کنیم سایه روشنی رنگ های سبز متنوعی را میبینیم که با زیبایی رنگ خاصی به کنگر داده است .
بعضی وقت ها ترکیب رنگ های بی نام و ساده حس خوبی به ما می دهد ، مثال کنار هم قرار گرفتن دانه های شکر و دانه های نمک دریایی ، تفاوتی که بین رنگ های آن ها قرار دارد و بافت متفاوتی که با هم دارند ساختار زیبایی ایجاد می کند .
استفاده از رنگ هایی که در دل طبیعت وجود دارد برای طراحی کردن و ایجاد ترکیب رنگی خوب به شدت موثر است .
زبان رنگ
«رنگ های مناسب ، موسیقی سکوت هستند . رنگ های نا مناسب ، آزار دهنده و ناراحت کننده اند . »
لوییز چسکین
رنگ و بافت
بعضی از رنگ ها زمانی کنار یک دیگر زیبا به نظر می رسد که جنس و بافت متفاوتی داشته باشند ، در واقع جنسیت جسم و بافت منحصر به فرد آن باعث ایجاد ترکیب رنگی زیبایی می شود .
مثل پارچه نخی سفید و چرم مشکی
زمانی نقش بافت پارچه هائز اهمیت می شود و بیشتر به چشم می آید که از ترکیب رنگ ساده استفاده کنیم ، مثل استفاده از پرده سفید ساده که با لمس کردن آن متوجه جنس آن می شویم و با تابش نور طرح برجسته ابریشمی اش نمایان می شود و ایجاد سا یه روشن می کند و زیبایی پرده را به نمایش می گذارد.
در اتاق خوابی که به رنگ سفید است ، باید میان بافت های متفاوت تعادل برقرار کنیم .
در این اتاق خواب باید از رنگ گرم استفاده شود ، مثلا میتوان برای گرما بخشیدن به اتاق از چوب رنگ عسلی یا کنفی استفاده کنیم ویا می توانیم از کف پوش گیاه آگاو استفاده کنیم و هم چنین استفاده از قالیچه ی پشمی یک ترکیب زیبا به فضا می دهد .
رنگ نور
یکی از بهترین عنصرها برای دکوراسیون داخلی استفاده از نور مفصل طبیعی است .
نور زیاد مناسب در یک ساختمان سایه ها وخطوطی را به وجود می آورد که فضا کامل به نظر میرسد و دیگر نیاز به اضافه کردن وسیله واثاث ندارد .
در شب که نور طبیعی وجود ندارد ، با استفاده از درجه بندی نور مناسب می توان از هالوژن ها ( مانند نور طبیعی مناسب برای کار کردن است و مشخصاتی شبیه نور روز دارند. ) ، تنگستن ها (نوری با ته رنگ زرد مایل به نارنجی دارد ، که به روی رنگ اتاق و اسباب آن تاثیر می گذارد) ، فلوروسنت
( دارای رگه های آبی است و سرد به نظر می رسد ) استفاده کنیم .
برای تغییر دادن کیفیت رنگ فضا می توانیم از نور استفاده کنیم .
قدرت نور در تاثیر گذاری به روی یک رنگ به قدری تاثیر گذار است که می تواند یک رنگ را کامل از بین ببرد و یا اثر آن را بهبود بخشد .
قبل از انتخاب رنگ باید توجه داشته باشیم که در برابر نور طبیعی یا مصنوعی چه تغییراتی می کنند ، مثلا رنگ یاسی و یا آجری به شدت در نور طبیهی و نور مصنوعی متفاوت است.
بهتر است رنگ سقف اتاق به رنگ سفید باشد چرا که ۱۵% نور را بازتاب می کند .
استفاده از رنگ های روشن در سقف باعث می شود از نظر بصری ارتفاع فضا بیشتر شود و فضای اتاق بزرگ تر از آنچه که هست دیده شود .
برای اینکه رنگ کف فضا جلب توجه نکند از یک رنگ خنثی استفاده می کنیم ، این کار باعث می شود چشم ما به سمت دیوار ها حرکت کند و اسباب و وسایل فضا بیشتر به چشم بیاید .
شدت و نور طبیعی در طول روز و در فصول مختلف سال نتفاوت است .
در هنگام سحر نور روز به صورتی تمایل دارد ، در اواسط روز به سمت زرد تمایل پیدا می کند و غروب ، قرمز رنگ دیده می شود ، به همین دلیل قبل از طراحی فضا باید بررسی کنیم که چه زمانی می خواهیم از این فضا استفاده کنیم .
برای مثال درچه بازه ی زمانی ؟ و یا در چه فصلی از سال می خواهیم از فضا استفاده کنیم ؟
بیشتر بخوانید: ویژگی های کاغذ دیواری مناسب برای اتاق خواب
اگر می خواهیم یک اتاق نشیمن طراحی کنیم که دارای نور طبیعی مناسب است ، می توانیم در آن از رنگ های سیر استفاده کنیم ولی اگر اتاق شمالی باشد و از نور شمال بهره بگیرد می بایستی از رنگ گرم مایل به زرد استفاده کنیم .
رنگ های سبز مایل به زرد در اثر نور تنگستن به رنگ بنفش یا قهوه ای تیره به نظر میرسد که فضای اتاق را کدر می کند ، در حالی که رنگ های زرد و سبز و کرم باعث درخشان شدن فضا های گرفته می شود .
رنگ در دکوراسیون
رنگ در دکوراسیون
رنگ در دکوراسیون
رنگ و تناسب
در طراحی یک فضا ابتدا باید بررسی کنیم که چه فضا و یا چه وسیله ای را میخواهیم برجسته تر کنیم و یا محو کنیم و بعد به انتخاب رنگ به پردازیم .
برای مثلال استفاده از رنگ قرمز سیر با این که فضایی صمیمی و راحتی را به وجود می آورد ولی باعث کوچیک تر به نظر رسیدن فضا می شود و فضا را محدود می کند .
برای این که یک فضا از نظر بصری کوچک تر دیده شود کافیست در آن از رنگ های تیره استفاده کنیم.
برای القای یک فضای باز بهتر است از رنگ های ساده ملایم استفاده کنیم ، مثل آبی و سبز و سفید و …
در سقف اتاق ها اگر می خواهیم از رنگ تیره استفاده کنیم باید با احتیاط و با دقت استفاده کنیم .
رنگ آبی فیروزه ای هم مثل آجری ملایم باعث گرما بخشیدن به اتاق می شود ولی استفاده از رنگ های ملایم فضا را نامطبوع می کند و باید از تک رنگ ها در فضا استفاده کنیم تا به تقویت فضای اتاق کمک کند.
نتیجه
به صورت کلی رنگ ها می توانند از نظر بصری باعث تغییر ابعاد اتاق بشوند و همچنین می توان با استفاده از رنگ های تیره تاکید یک فضا را بیشتر کنیم .
با قرار دادن رنگ های مختلف در فضا مثل پرده ، کوسن های رنگی ، تصویرها ، گلدان ها و … تضاد های رنگی به وجود می آید که به چشم آ رامش می بخشد .
رنگ می تواند نقش تعیین کنندگی داشته باشد و فضا ها را از یکدیگر مجزا کند .