تاثیر ورزش بر کاهش استرس

تاثیر ورزش بر کاهش استرس بر همه اثبات شده است. با توجه به بالا رفتن سرعت زندگی افراد، و تورم هایی که در این جامعه تجربه می کنیم، سطح استرس و اضطراب را در افراد ایرانی بالا برده به طوری که طبق تحقیقات، کشور ایران با نرخ ۵۵ درصد، در رتبه ی پنم کشورهای پر استرس قرار دارد.
راهکارهای زیادی برای کاهش اضطراب و استرس و به دنبال آن جلوگیری از عوارض آن وجود دارد که قبلا در مقاله های قبلی در مورد آن صحبت کرده ایم. اما در این مقاله به یکی دیگر از راهکارها به نام ورزش می پردازیم.
اضطراب دائمی و شدید باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن، مختل شدم تمرکز و حواس، فشار خون بالا، سردرد، معده درد، بی خوابی و… می شود. که اگر در پی حل آن نشوید بسیار خطرناک خواهد بود.
در میان همه ی راهکار ها، ورزش یک مسکن طبیعی، و ضد افسردگی، روش کارآمد می باشد که از طریق حفظ تناسب اندام، و کاهش چاقی، و بالا بردن ضربان قلب به مقابله با استرس می رود.

ورزش مناسب کاهش استرس
در کل ورزش ها به سه نوع تقسیم می شوند؛ هوازی، بی هوازی، مهارتی
ورزش هایی که برای کاهش استرس توصیه می شوند از نوع هوازی می باشند. ورزش های ایروبیک یا هوازی به فعالیت هایی اطلاق می شود که در حین انجام آن ضربان قلب فرد بالا می رود. یعنی اگرر ضربان قلب فرد در دقیقه ۶۰ تا باشد در زمان ورزش هوازی به ۹۶ تا ۱۰۸ ضربان در دقیقه می رسد.
- تمرینات ورزشی با دستگاه های ورزشی، آن هایی خوب هستند که گروه های عضلانی بزرگ را درگیر کرده و ضربان قلب را بالا می برد.
- فعالیت هایی که با ترشح اندورفین باعث ترشح هورمون ضد استرس می شوند مانند پیاده روی، شنا، دو و… بیشترین اثر را برای تسکین استرس دارند.
- از آنجایی که استرس تنفس سطحی را برای فرد ایجاد می کند، ورزش هایی مانند یوگا که تنفس فرد را آرام وبه طور کلی بر نفس کشیدن تمرکز می کند، و سیستم عصبی پاراسمپاتیک را تشرح می کند، بسیار موثر می باشد. همچنین یوگا به دیللی خاصیت و ماهیت اینکه به پاکسازی ذهن می پردازد به خودیه خود باعث کاهش سطح استرس می شود.
- هدف از ورزش بالا بردن عزت نفس و کاهش استرس است، هر نوع ورزشی که باعض شود ضربان قلب شما برای چند دقیقه ای بالا رود و عضلات بدنتان را از حالت بی تحرکی بیرون بیاورد بسیار مفید است، اگر به ورزش خاصی مانند فوتبال، ژیمناستیک، والیبال و… علاقه مند هستید، می توانید در طولانی مدت و همیشگی آنرا دنبال کنید.
- حرکات کششی نیز به دلیل اینکه عضلات را منبسط می کند باعث شده تنش عضلانی از بین برود و در نتیجه هورمون اندورفین ترشح و استرس فرد کاهش یابد.
- اگر کودکتان دچار استرس می باشد، و می خواهید با یک نوع فعالیت ورزشی سرشان را گرم کنید، ژیمناستیک برایشان پیشنهاد می شود. زیرا در طول مدت فعالیت ژیمناستیک به دلیل انجام دادن فعالیت های هماهنگ، دویدن، پرش، رقصیدن باعث می شود، انرژی خود را تخلیه کنند.
رفع ترس از آینده با راهکارهای ساده
مقدار ورزش در هفته
هر چیزی از حد تعادل خود بگذرد، استرس را در بدن افراد ایجاد و یا بدتر می کند.
ورزش را نیز باید در حد اعتدال و با توجه به نیاز بدنی تان انجام دهید. یعنی به ندای بدنتان، درخواست زمان استراحت و… گئش دهید و بر حسب شرایط زندگی کاری و شخصی خود تمرینات کوتاه مدت و پراکنده شده در هفته انجام دهید.
اما به توصیه کارشناسان، نرمال ترین حالت هفته ای دو تا سه بار و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه تا ۶۰ دقیقه ورزش انجام دهید. اگر در هر هفته ای مجبور به ترک ورزش بوده اید حداقل ۱۰ دقیقه تحرک سریع را فراموش نکنید.
زمان انجام ورزش
اگر ورزشی که مدنظرتان می باشد، اسقامتی و شدید می باشد، به هیچ عنوان قبل از خواب یا در ساعات پایانی شب انجام ندهید، زیرا باعث ترشح هورمون های جهت افزایش متابولیسم و فعالیت مغز شده و به ترمیم بافت ها و عضله ها همراه با افزایش دمای بدن می پردازد، در نتیجه در زمان ریکاوری بدن خواب فرد مختل شده و آرامش قبل از خواب را به هم می زند. زیرا در زمان خواب کورتیزول خون و به دنبال آن دمای مرکزی بدن افت می کند. بنابراین اگر مجبور به تمرین ورزشی در شب بوده اید سعی کنید سه یا چهار ساعت قبل از خواب آنرا انجام دهید. و یا ورزش هایی سبک مانند پیاده روی ملایم، یوگای سبک و… بپردازید.
۱ ساعت قبل از ورزش غذای سنگین نخورید، اگر فشار خون پایین یا دچار افت قند خون هستید، در آب خود ند و نمک بریزید تا در زمان ورزش دچار سرگیجه و حالت تهوع نشوید.
تاثیر استرس بر عملکرد افراد در محیط کار
سخن پایانی
به طور کلی همانطور که گفته شد، ورزش جهت کمک به کاهش استرس می باشد. و نباید ورزشی را انجام دهید که استرس شما را بالاتر ببرد. ورزش باید برای شما حکم سرگرمی داشته باشد و آنرا به عنوانی یک فعالیت اضافه نگاه نکنید. همین امروز ورزش مورد علاقه تان را شروع کنید در دراز مدت تاثیر آنرا بر روی خلق و خوی خود و جسمتان شاهد خواهید بود. حتی اگر به استرس مزمن دچار هستید و تحت نظر دکترتان دارو مصرف می کنید، ورزش بنا به دلایل گفته شده یک مکمل عالی می تواند برای کاهش سطح استرستان باشد.